De matroos is werkzaam op een schip in de bedrijfsvaart en moet hiervoor opgeleid zijn. Na 90 vaardagen, die u opbouwt bij een erkend leerbedrijf, de succesvolle afronding van de portfolio-opdrachten, kunt u deelnemen aan het daadwerkelijke praktijkexamen. De 90 dagen vaartijd beginnen te tellen vanaf de startdatum van het traject. Per 1 september 2022 geldt een termijn van 9 maanden vanaf de startdatum met daarin 90 vaardagen vooraf het daadwerkelijke examen.
Met dit versnelde traject kunt u de functie van matroos in het dienstboekje behalen.
Het traject praktijkexamen matroos voldoet aan de eisen die het CCV/CBR hieraan stelt.
U krijgt portfolio-opdrachten die u aan boord bij het erkende leerbedrijf moet uitvoeren. Dit portfolio is afgestemd op de eisen die het CCV/CBR stelt. Onderwerpen die tijdens de portfolio-opdrachten aan bod komen:
- besturen en varen onder toezicht
- op commando ankeren
- ontmeren vanaf het dek
- meren vanaf het dek
- reis (zee)klaar maken
- techniek aan boord
Iedere opdracht beoordeelt de schipper/leermeester van uw leerbedrijf en wordt bij voldoende resultaat afgetekend. Als alle opdrachten behaald zijn, volgt het online assessment van de schipper/leermeester. Daarna kunt u deelnemen aan het afsluitende praktijkexamen. Het praktijkexamen matroos vindt plaats aan boord van een opleidingsschip van de STC-Group en neemt een dagdeel in beslag. Tijdens dit examen wordt u beoordeeld op de vereiste kennis en vaardigheden zoals die zijn vastgesteld in het examenreglement.
Aan het eind van dit traject:
- kunt u het schip besturen en varen onder toezicht
- kunt u op commando ankeren
- kunt meren en ontmeren vanaf het dek
- kunt u het schip (zee)reisklaar maken
- bent u op de hoogte van de techniek aan boord
- heeft u 90 dagen vaartijd
- ontvangt u, bij succesvolle afronding, de verklaring praktijkexamen matroos automatisch van het CCV/CBR. Hiermee kunt u de functie matroos bij laten schrijven bij de Stichting Afvalstoffen en Vaardocumenten Binnenvaart (SAB)
Iedereen vanaf 19 jaar die wil gaan varen als matroos en aan de toelatingseisen voldoet, kan deelnemen aan het praktijkexamen matroos.
-
Toelatingseisen |
- Vastgesteld portfolio met voldoende, afgesloten aan boord van SBB erkend leerbedrijf
- Vaartijdverklaring met minimaal 90 dagen vaartijd, afgegeven door SAB (vanaf 1 sept. 2022 9 maanden met daarin 90 vaardagen)
- Online assessment door schipper/leermeester
- Minimaal 19 jaar (vanaf 1 sept. 2022 zijn er andere instroomeisen)
- Vanaf 1 sept. 2022 moet een persoon die een dienstboekje aanvraagt een bewijs overleggen dat hij/zij in het bezit is van de Basistraining veiligheid.
|
Type scholing |
Basiscursus/opleiding |
Duur |
1 dagdeel (het praktijkexamen) |
Taal |
Duits, Engels, Nederlands |
Examens |
Ja (praktijk) |
Diploma / Certificaat |
Nee (Verklaring matroos ontvangt u van CCV/CBR) |
Cursuscode |
BPM |
Bijzonderheden
- Het hele traject duurt minimaal 90 vaardagen (vanaf 1 sept. 2022 90 vaardagen in 9 maanden) voordat u zich kunt opgeven voor het daadwerkelijke praktijkexamen. Het praktijkexamen matroos neemt 1 dagdeel in beslag.
- U ontvangt na inschrijving:
– informatie over het traject
– de sticker ‘leerovereenkomst lichtmatroos’ (vanaf dit moment beginnen uw vaardagen te tellen) ontvangt u in de vorm van een sticker die in het dienstboekje wordt geplakt
- – handleiding voor het online portfolio (opdrachten)
Als het portfolio succesvol is afgerond, het assessment van uw schipper/leermeester is afgenomen en de 90 dagen vaartijdverklaring van het SAB binnen is, krijgt u in het portfolio-systeem een formulier om de examendatum vast te zetten. In het systeem zijn meerdere examenmomenten zichtbaar, zodat u uw planning daarop kunt afstemmen.
- Het herexamen kost € 537,50 excl. BTW.
-
Praktijkexamen Matroos (Operationeel niveau)
Praktijkexamen Matroos (Operationeel niveau) (Schriftelijk)
Details
Startdatum:
—
Plaats:
—
Prijs:
€ 1.075,00
excl. BTW
Vrije plaatsen:
—
Adres(sen)
Planning
Neem contact op
Liever een cursus op maat?